Top 5 caviaspeelgoed dat je zelf kunt maken

2 jaar geleden

Cavia’s spelen graag en zijn erg nieuwsgierig. Een speeltje in het verblijf is dan ook een goed idee. Caviaspeelgoed kopen kan natuurlijk altijd, maar het zelf maken is zeker zo leuk! We geven vijf doe-het-zelftips voor caviaspeeltjes.

Jonge cavia’s maken vaak gekke sprongen en rennen rondjes om te spelen en hun spieren te ontwikkelen. Oudere cavia’s lijken wat minder actief, maar ook zij weten een speeltje te waarderen! Door het caviaspeelgoed regelmatig door een ander speeltje te vervangen, heeft je cavia steeds iets nieuws om mee te spelen.

Top 5 caviaspeeltjes

1. Tuintje


De favoriete bezigheid van cavia’s is eten. En cavia's zijn gek op gras. Heb je geen tuin? Geen nood! Pluk wat gras en ga op zoek naar een bak waar je het in kan stoppen. Vul de bak met een klein laagje water, plaats het gras erin en zet die in het verblijf. Neem genoeg gras om je cavia geen natte voeten te geven, maar niet zoveel dat hij er niet meer bij past. Zo heeft je cavia zijn eigen minituintje. Let op: als je cavia nog nooit vers gras heeft gegeten, introduceer dit dan geleidelijk. Zo voorkom je dat de eiwitten in het gras gasvorming veroorzaken.

2. Hangmat


Het duurt vaak even voor de cavia doorheeft dat hij in een hangmat kan stappen, maar dan is het ook het perfecte speelgoed. Zo’n hangmat kun je eenvoudig zelf maken. Neem een oude theedoek of een gastendoekje, maak in de hoeken gaten, rijg er touwtjes doorheen en knoop deze aan vier punten vast in het verblijf. In een verblijf met een plastic bovenbak kun je gebruikmaken van zuignappen. Zorg wel dat ze goed vastzitten zodat je cavia niet kan vallen. Caviapootjes breken snel!


3. Komkommerschillensnack


Het eenvoudigste caviaspeelgoed van allemaal! Schil komkommers in de lengte en laat het kontje eraan zitten. Steek de reep komkommer door de spijlen naar binnen en zorg dat het kontje achter de spijlen blijft hangen. Zo kan je cavia tegelijkertijd spelen en eten. Geef de komkommerschillen wel met mate: te veel komkommer kan darmproblemen geven.

4. Tunnels


Cavia’s voelen zich het fijnst als ze ergens in of onder zitten. Een tunnel is dan ook een ideaal caviaspeeltje. Tunnels zijn er in alle soorten en maten. Je kunt ze maken met bijvoorbeeld een pvc-pijp of een oude frisdrankfles waar je de uiteinden afknipt (pas op dat er daarbij geen scherpe randen ontstaan) en een stuk stof om het plastic mee te bedekken. Of bouw een tunneltje met wilgentakken. Let wel op dat de tunnel groot genoeg is, zodat je cavia niet vast komt te zitten. Mocht het niet helemaal lukken, dan hebben wij ook een aantal tunnels in onze webshop

5. Huisje


Cavia’s zijn dol op huisjes. Ze kunnen er namelijk zowel in als op zitten. Ga zelf eens met een kartonnen doos of wat planken aan de slag! Belangrijk is dat de planken stevig zijn en niet makkelijk splijten of brokkelen, en dat de spijkers niet uitsteken. Tip: verf het huis in een kleurtje. Cavia’s kunnen namelijk kleuren zien. Het beste gebruik je hiervoor natuurverf op waterbasis. Zo tover je een eenvoudig huisje om tot je cavia’s nieuwe favoriete speelgoed. 

Ga aan de slag en maak voor je cavia een speelparadijs! Heb je een speeltje gemaakt? Maak er dan een leuk filmpje van en upload dit filmpje in de Lifestyle for pets app. Wie weet zie jij dan je spelende cavia terug op ons online kanaal.