Maak je eigen konijnenspeelgoed

2 jaar geleden

Voor veel konijnenbaasjes is het een bekend fenomeen: je konijn graaft in de vloerbedekking of knaagt aan de stoelpoten. Dit ondeugende gedrag betekent waarschijnlijk dat je konijn zich verveelt. Een konijn moet kunnen spelen en bewegen om zijn energie kwijt te raken en om verveling tegen te gaan. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je huisraad hieraan ten onder gaat. Daarom zetten we de leukste zelf te maken konijnenspeeltjes voor je op een rij.

Konijnen zijn ’s ochtends en vroeg in de avond het meest actief. Op deze tijden zal je konijn dan ook willen spelen. Speelgoed dat is afgestemd op de natuurlijke behoeften van het konijn is het beste. Maar niet elk konijn vindt hetzelfde leuk. Geef je konijn in het begin zoveel mogelijk verschillend speelgoed. Je zult al snel zien waar de voorkeur van je konijn naar uitgaat.

Tunnels 


Konijnen vinden het leuk om tunnels te graven. In huis is dit natuurlijk geen optie. Maar een geïmproviseerde konijnengang is snel gemaakt. Je vindt speciale konijnentunnels in de dierenspeciaalzaak of in onze webshop. Gebruik voor het maken van een konijnentunnel grote kartonnen kokers (bijv. tapijtkokers), pvc-buizen of dichtgeplakte dozen waar je aan de zijkanten een gat in snijdt. Voor extra speelplezier kun je wat oude kranten in de tunnels stoppen. Zo kan je konijn zich lekker terugtrekken of zich vermaken met het verplaatsen van de krant.

Graafplezier

Als je konijn graag graaft kun je een kartonnen doos of een grote bak vullen met krantensnippers en hooi. Hier kan je konijn lekker in wroeten. Als je bang bent dat dit te veel rommel oplevert, leg dan eens een oud kussentje of dekbed neer voor je konijn. Zelfs een oude handdoek kan uren speelplezier opleveren. Let op: als het konijn de stoffen eet, kun je beter een ander speeltje zoeken.

Knaaggraag


Knaagt je konijn graag aan meubels? Dan kun je (onbehandeld) riet, takken of dennenappels geven als speelgoed. Of vul eens een dichte doos met papier en stro en maak er een klein gat in. Je konijn zal meteen aan het knagen en rommelen slaan.

Papier hier


Konijnen die graag scheuren kunnen zich uren vermaken met een stapel papier. Een oude krant is dan ook prima konijnenspeelgoed. Om verspreiding van snippers tegen te gaan kun je de krant in een grote doos leggen. Zolang je konijn geen grote hoeveelheden papier eet, kun je hem lekker laten spelen.

Hindernisbaan


Veel konijnen zien klimmen als een leuk spelletje. Voorkom dat je konijn zich bezeert door op losstaande dingen te klimmen, en maak zelf wat klimspeelgoed voor je konijn. Stapel bijvoorbeeld verschillende kartonnen dozen op elkaar, met hier en daar een gat en wat hooi. Zo heeft je konijn zijn eigen speeltoren. Of maak een konijnenhindernisbaan van stapels boeken, schoenendozen en wat tunnels. Let wel op dat alles stevig staat. Zorg voor stabiliteit door bijvoorbeeld een aantal zware dingen in de dozen te plaatsen. Zo kan je konijn veilig spelen.

Veel speelplezier!


Reacties (0)

Reageer en discussieer mee!

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.

Populair deze maandToon meer