Wat moet mijn cavia eten?

2 jaar geleden

Een cavia heeft een gevarieerde voeding nodig. Het dieet van een cavia bestaat in de natuur uit grassen, planten, groenten en andere gewassen. Zorg dat er voldoende ruwe vezels op het menu staan, aangevuld met een complete brokvoeding speciaal voor cavia’s.

Cavia’s hebben een vezelrijk dieet nodig voor het verteren van de voeding. De vezels zorgen daarnaast voor een gezond gebit. Tanden van cavia’s, konijnen en chinchilla’s blijven namelijk doorgroeien. Vezels in de voeding of ruwvoer zorgen ervoor dat tanden op een natuurlijke manier afslijten. Dat voorkomt vervelende tandproblemen. Geef een cavia daarom voldoende ruwvoer in vorm van hooi en gras.

Vitamine C

Cavia’s kunnen, net als mensen, zelf geen vitamine C aanmaken. Een voeding dient dus voldoende vitamine C te bevatten. Geef daarom je cavia een speciale caviavoeding. Aan deze voeding wordt namelijk extra vitamine C toegevoegd. Ander knaagdierenvoer of konijnenvoer bevat geen extra vitamine C. Cavia’s hebben ook een hoge voedingsbehoefte aan vitamine A. Vitamine A zit bijvoorbeeld in wortels.

Belangrijk om te weten:

  • Vermijd hoge calciumgehaltes. Die kunnen leiden tot urinewegproblemen als blaasgruis. Geef cavia’s dus geen zogeheten kalkstenen of mineralenstenen voor knagers!
  • Verander niet te veel en snel van voeding. Dat kan zorgen voor flinke maagdarmproblemen. 
  • Geef voldoende vers drinkwater en zorg dat de cavia daar goed bij kan. Gebruik bijvoorbeeld een drinkflesje en zorg dat dit niet te hoog of te laag hangt, zodat de cavia er goed uit kan drinken. 
  • Verwen je cavia eens met een stukje fruit, zoals een stukje appel, banaan, peer of aardbei.
  • Geef dagelijks met mate verse groenten als wortelloof, andijvie, radijsblad, paprika (bevat heel veel vitamine C!) en witlof. Vergeet niet om de volgende dag de niet opgegeten groenten weg te halen voordat ze kunnen bederven. Geef koolsoorten met mate en vermijd prei en ui in verband met gasvorming. 
  • Let op: aardappel, tomatenbladeren, rabarber of bloemsoorten als boterbloemen, narcissen en tulpen zijn giftig voor cavia’s! Kijk ook uit voor mogelijk giftige dus gevaarlijke tuinplanten als je je cavia in een buitenren zet. Voorkom dat je cavia aan die planten kan knagen.

Belangrijk!

Het is erg belangrijk dat een cavia de hele dag door kan eten en blijft eten. Eet je cavia een dag niet? Onderneem dan actie en neem contact op met de dierenarts.