Wat eten schildpadden?

2 jaar geleden

Schildpadden eten graag. En veel. Vooral waterschildpadden staan bekend om hun vraatzucht. Maar wat eten schildpadden nu eigenlijk? Met deze adviezen geniet jouw schildpad van een gezonde voeding.

Niet alle schildpadden eten hetzelfde. Wat je schildpad eet is afhankelijk van de soort en leeftijd. Onder schildpadden vind je herbivoren, omnivoren en carnivoren. Om je schildpad in optimale conditie te houden moet je je goed in hun voedingsgewoonten verdiepen. Eten dat het dichtst bij hun natuurlijke voedingsgewoonte ligt, is de beste keuze.

Schildpadden zouden de hele dag door kunnen eten.

Landschildpadden

Landschildpadden zijn herbivoren. Ze eten voornamelijk kruiden, groenten en andere planten. Veel van het voedsel van de landschildpad zul je gewoon in je tuin kunnen vinden. Groenten die de schildpad graag eet zijn andijvie, sla, rucola en witte kool. Ook paardenbloemblad en weegbree zijn favoriet. Als je je schildpad eens extra wilt verwennen, geef je hem een stukje banaan, meloen of aardbei. Veel van het voedsel van landschildpadden heeft een hoge vezelwaarde en lage voedingswaarde. Om vitaminetekorten en groeiproblemen te voorkomen is het daarom belangrijk om je schildpad bij te voeren met supplementen. Deze bijvoeding is verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaak.

Waterschildpadden

Waterschildpadden zijn omnivoren. Dit betekent dat ze alleseters zijn. Naast het groenvoer dat landschildpadden eten, eten waterschildpadden dierlijk voedsel: insecten, vlees of vis. In welke verhouding is afhankelijk van de soort. Sommige waterschildpadden eten voornamelijk dierlijk voedsel, terwijl andere dit aanvullen met plantaardige voeding. De samenstelling van het voedsel zal bovendien veranderen naarmate de schildpad ouder wordt. Waterschildpadden eten alleen voedsel dat in het water ligt. Zonder water kan de waterschildpad niet goed slikken. Strooi daarnaast maagkiezel in het water om je schildpadden te helpen bij de vertering. Ook waterschildpadden hebben bijvoeding nodig. Vraag in de winkel naar de mogelijkheden.

Gevarieerde voeding

Voor elke schildpad geldt dat variatie in voeding belangrijk is. Dit zorgt ervoor dat je schildpad gezond blijft. Geef je schildpad dus niet een week lang dezelfde voeding, maar wissel af. Het beste is om elk voedermoment een ander soort voeding te gebruiken. Zo krijgen de schildpadden meer verschillende voedingsstoffen en vitamines binnen.

Voedermomenten

Schildpadden zouden de hele dag door kunnen eten. Maar zoveel eten heeft een schildpad niet nodig. Net als mensen kunnen schildpadden gemakkelijk te zwaar worden. Pas dus op dat je je schildpad niet overvoert. Jonge schildpadden moeten dagelijks gevoerd worden, maar schildpadden die ouder zijn dan een paar maanden kunnen rustig een dag zonder voedsel. Zodra je schildpad de leeftijd van twee jaar bereikt heeft, kun je zelfs overstappen op twee voedermomenten per week. Hoeveel je schildpad precies moet eten is afhankelijk van het beestje. Kijk daarom altijd naar de behoefte van je schildpad. Maar onthoud: alles met mate!