Bezorg je paard geen buikpijn!

2 jaar geleden

Paarden zijn van nature een groot deel van de dag bezig met hun voedselvoorziening. Staat je paard buiten in de wei? Dan zal zijn rantsoen een aantal keren per jaar veranderen: van minder hooi en krachtvoer naar meer gras, bijvoorbeeld. Het is belangrijk deze overstap in kleine stapjes te laten verlopen!

Gevoelige darmen

Een kleine verandering in ruw- of krachtvoer kan al een gevoelige reactie veroorzaken in de darmen van een paard, en een plotselinge verandering in het rantsoen kan de bacterieflora in de darmen helemaal verstoren. Dit kan leiden tot diarree of koliekachtige verschijnselen als krampen en buikpijn.

Van hooi naar gras

Het gras in het voorjaar is vergeleken met hooi heel vocht- en voedingsrijk. Dit leidt bij veel paarden tot spijsverteringsproblemen. Zet je paard in het voorjaar daarom steeds iets langer in de wei, zodat hij langzaam aan zijn ‘lentemaaltijd’ kan wennen. Je kunt de weidegang bijvoorbeeld iedere dag met een uur uitbreiden. Blijf hiernaast ook voldoende hooi geven. Dat kan er voor zorgen dat je paard geen hongergevoel heeft en dus minder gras zal eten.

Van gras naar hooi

In de winterperiode is er minder gras dan in de zomer, en heeft het gras bovendien weinig tot geen voedingswaarde. Ook dan geldt: stap langzaam over naar het nieuwe rantsoen. Geef altijd het ruwvoer dat bij het paard past: hooi is bijvoorbeeld wat stoffiger dan voordroog of kuilgras, en daarom minder geschikt voor paarden met luchtwegproblemen. Kuilgras bevat weer meer eiwitten en heeft een hoger vochtgehalte, dus ook als je van hooi naar kuilgras overschakelt geldt: in kleine stapjes! Veranderen van ruwvoer heeft meer impact op de spijsvertering van je paard dan het veranderen van krachtvoer, wissel dus niet te vaak.

De hele dag door…

In principe zijn paarden er op gemaakt om de hele dag door te eten. Twee keer per dag te eten krijgen op vaste plek is eigenlijk heel onnatuurlijk, geef daarom liever meerdere porties per dag op regelmatige tijden. Er zijn verschillende methoden om paarden langer te laten genieten van hun eten. Denk bijvoorbeeld aan zogeheten slowfeeders of netten, hierdoor is het paard langer bezig met het eten van hooi. Wil je je paard onbeperkt hooi geven? Je raadt het vast al: ook dit is iets wat je in kleine stapjes moet opbouwen!

Hoeveel?

In het algemeen wordt een ruwvoerbehoefte (droge stof) van minimaal 1 tot maximaal 2 procent van het lichaamsgewicht van het paard aanbevolen. Weegt je paard 500 kilo? Dan heeft het 5 tot 10 kilo droge stof per dag nodig. Dit komt overeen met 6 tot 12 kilo hooi of 9 tot 18 kilo gras. Let op, ieder paard is anders. Een recreatiepaard in de wei heeft heel andere voedingsbehoeften dan een sportpaard. Het is dus belangrijk dat je de voeding aanpast aan jouw dier!