Tips voor het opvoeden van een kitten

2 jaar geleden

Krijg of heb je een kitten? Dan hebben wij een paar handige tips voor je!

Niet te jong

Wist je dat kittens van nature lang bij hun moeder blijven? Minstens zestien weken, en ze kunnen tot hun zesde levensmaand bij hun moeder blijven drinken. Kittens leren ook beter in de aanwezigheid van hun moeder. Het is dus erg belangrijk ze niet te vroeg uit het nest te halen. Hoe jonger een kitten bij de moeder wordt weggehaald, des te groter de kans later op gedragsproblemen.

Maar…

Er is echter geen vaste richtlijn te geven wat de ideale leeftijd voor een kitten is om naar een nieuwe eigenaar te gaan. Als een kitten niet uit een goed nest komt en niet onder optimale omstandigheden opgroeit, kan het namelijk verstandig zijn het diertje wél wat eerder in huis te halen, omdat het anders meer moeite zal hebben om te wennen aan nieuwe situaties. Wettelijk gezien mag een kitten vanaf de leeftijd van zeven weken bij de moeder weg.

Een heerlijk huis

Een kitten moet zijn natuurlijke gedrag kunnen uiten en een goed ingericht kattenhuis kan veel (gedrags)problemen voorkomen. Krabt je kitten bijvoorbeeld aan de bank? Dan kan het zijn dat er niet voldoende krabmateriaal voorhanden is, of dat dit op de verkeerde plek in huis staat. Bekijk hier hoe je je woning zo katvriendelijk mogelijk kunt inrichten.

Speel met beleid

Kittens zijn dol op (jaag)spelletjes. Laat ze echter niet met je handen of voeten spelen! Dat kan er voor zorgen dat, als ze op een leeftijd komen dat spel ernst wordt, ze je heel hard in je vingers of tenen bijten. Een hengel met daaraan een leuk speeltje is ideaal kattenspeelgoed. Dan blijft je kitten in beweging en jij heel! In de Lifestyle for pets webshop kan je zo'n hengel of een ander leuk speeltje voor je kitten aanschaffen. 

Jong geleerd…

Je zult je kitten, net als een puppy, van alles moeten leren. Nagels knippen, het bekje openmaken voor controle of het geven van medicijnen, vervoeren in een reismandje, borstelen, het zijn allemaal vaardigheden die heel goed van pas kunnen komen in een kattenleven. En jong geleerd is… inderdaad!

Aandacht

Kittens zijn dol op aandacht en leren dan ook het snelst door aandacht. Je zult dus veel aandacht aan het gewenste gedrag moeten besteden. Dwang en straf werken niet of juist averechts. Kom je er even niet uit bij de opvoeding? Schakel dan tijdig een kattengedragsdeskundige in, die je met een gericht advies op weg kan helpen.