Je puppy zindelijk maken: wat je wel en vooral ook niet moet doen

2 jaar geleden

Puppy’s zijn net kinderen: de een is sneller zindelijk dan de ander, ook afhankelijk vaak van wat er in het nest al aan zindelijkheidstraining is gedaan. Heb geduld, ook al is het moeilijk dat nou net uitgerekend jouw hondje niet binnen een week zindelijk is. Pas als je hond met zes maanden nog niet zindelijk is, moet je je echt zorgen gaan maken.

Doen!

De belangrijkste regel bij de zindelijkheidstraining is dat je puppy altijd even naar buiten moet:
- na het eten
- na het spelen
- en na het slapen.
Hoe beter jij oplet, des te sneller je pup zindelijk is! Vaak zie je aan het gedrag van je pup – ze gaan wat drentelen, of netjes bij de deur staan – of hij iets moet doen. Plast of poept hij buiten? Beloon dat dan rustig met je stem (‘knappe hond!’) en benoem wat je puppy doet (‘goed zo, dát is plasje/poepje’). Zo leert je hond vanzelf het verband te leggen tussen jouw woorden en zijn actie, en kun je hem op commando leren plassen en poepen!

Niet doen!

Boos worden bij ongelukjes in huis. Als jij iedere keer met veel ophef en gemopper ongelukjes opruimt, krijgt je pup al snel in de gaten dat iets in huis doen hem aandacht oplevert. Negatieve aandacht is immers ook aandacht! Ruim plasjes en poepjes dus zonder ander te veel omhaal en indien mogelijk buiten het zicht van de pup op.

Doen!

Even met je puppy naar buiten als hij ’s nachts wakker wordt en gaat piepen. Ga dan niet spelen of ver lopen, maar neem de pup gewoon rustig even naar buiten, dan weer mee naar binnen, licht uit en weer lekker slapen. Negeer de signalen van je pup niet! Je zult merken dat er een verschil zit tussen een ‘ik heb geen zin om te slapen en wil eruit-piep’ en een ‘ik moet echt nodig plassen-piep’. Leer hem om met jou te communiceren!

Niet doen!

Straffen, en al helemaal niet de pup met zijn neus door zijn plasje halen. Het enige wat je hond daarvan leert, is dat jij een erg onaardig persoon bent en dat het voortaan wel heel erg onverstandig is om iets te doen in jouw bijzijn. Hij kijkt wel uit! Voortaan doet hij het echt helemaal stiekem op een plek waar jij het niet ziet.

Let op

Blijft je hond (extreem) veel in huis plassen en/of poepen? Sluit dan altijd eerst een medische oorzaak uit. Het kan zijn dat je hond bijvoorbeeld een blaasontsteking heeft. En houd een dagboekje bij: misschien lijkt het veel dat je pup nog een keer per dag in huis plast, maar als uit je dagboekje blijkt dat dit twee weken eerder nog drie keer per dag was, is er wel sprake van een flinke vooruitgang.