Help de vogels in de tuin

2 jaar geleden

Als de herfst aanbreekt, vult de tuin zich weer met vogels. In de koudere jaargetijden is het voor de vogel lastig om voedsel in de natuur te vinden. En dus gaat hij dichter bij huis op zoek. Help de vogels in je tuin een handje en voer ze bij!

Vogels mogen het hele jaar door gevoerd worden, maar als de blaadjes van de bomen vallen, hebben ze je hulp extra hard nodig. Om hun lichaamstemperatuur op 40 graden te houden, verbruiken vogels veel energie. Hierdoor kunnen ze in een koude nacht veel gewicht verliezen. Door bij te voeren vergroot je de overlevingskansen van de vogels in je tuin.

1. Vogels voeren

Vogels eten graag gevarieerd en maken gebruik van meerdere voedselbronnen. Ze zullen het voedsel dat je geeft dus alleen als aanvulling beschouwen. In de herfst gaan vogels graag op zoek naar bessen in de tuin. Als de temperatuur daalt, kun je de pinda’s en vetbollen weer ophangen. Of strooi eens wat zaden in een voerbak. Niet alle tuinvogels vinden hetzelfde lekker of eten op dezelfde manier. Als je graag bepaalde vogels in je tuin wilt zien, loont het om je hierin te verdiepen.

2. Drinkschaal

Plaats een brede, ondiepe schaal met water in je tuin, zodat vogels kunnen drinken en badderen. Zet de drinkschaal niet te dicht bij de voederplaats, om te voorkomen dat het water snel vervuild raakt. Het is belangrijk om het water regelmatig te verversen en ijsvrij te houden. Strooi nooit zout in het water om bevriezing tegen te gaan. Dit is slecht voor de vogels.

3. Natuurlijke beschutting

Hoewel een opgeruimde tuin jou waarschijnlijk prettig in de oren klinkt, is dit voor vogels niet het geval. Zij vinden namelijk beschutting en voedsel onder losse takken en bladeren. Geef je tuin dus wat rust en ruim niet te goed op.

Belangrijk

Gebruik alleen voer dat geschikt is voor vogels, niet de pinda’s die je zelf graag snackt. De dierenspeciaalzaak biedt je veel keus. Controleer ook regelmatig of het voer niet beschimmeld is of onder de vogelpoep zit. Zo voorkom je dat de vogels ziek de winter in gaan.

Als je op tijd begint met bijvoeren, kun je de hele winter genieten van vogels in je tuin!