Een goed konijnenhok kiezen: binnen of buiten?

2 jaar geleden

Een goede omgeving draagt bij aan de gezondheid en tevredenheid van je konijn. Bij het kiezen voor een konijnenhok komt dan ook veel kijken. Maar wat is nu een goed konijnenhok? En staat dat hok binnen of buiten? We zetten de voor- en nadelen van een binnenverblijf en buitenhok op een rij.

Konijnenhok binnen of buiten?

Konijnen kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden. De keuze voor het soort konijnenhok is afhankelijk van de behoefte van het konijn en de ruimte die je hebt. Sommige konijnen wonen liever binnen, waar ze warm zitten en veel aandacht krijgen. Andere vinden het juist fijn om buiten te leven en worden depressief als je ze binnen houdt. Bepaal aan de hand van het gedrag van jouw konijn wat de beste keuze is: een konijnenhok binnen of buiten.

Konijnenhok binnen

Een konijnenhok binnen zal doorgaans bestaan uit een verblijf met spijlen. Binnenhokken zijn vaak iets kleiner dan buitenhokken. Binnenverblijven voor konijnen hebben altijd een kunststof onderbak. De bovenkant van een binnenverblijf is gemaakt van spijlen of kunststof. Een verblijf met spijlen zorgt voor een betere ventilatie en heeft daarom de voorkeur.

Voor- en nadelen binnenhok

 • Als het konijn binnen staat, krijgt het automatisch meer aandacht. Het zal hierdoor eerder handtam worden. 
 • Ziektes bij het konijn worden eerder opgemerkt.
 • Een binnenhok geeft meer rommel. Vooral met een verblijf met spijlen zal je regelmatig bodembedekking, voer of hooi naast het verblijf vinden.
 • Er is een grotere kans op verharen, omdat de lucht binnen droger is. 
 • Een konijn moet minimaal drie tot vier uur per dag loslopen. Dit kan in een ren, maar ook vrij door de kamer. Let op: een konijn dat losloopt zal snel aan dingen knagen. Zorg dat je huis konijnvriendelijk en knaagproof is.
 • Kookluchten en te veel warmte kunnen bij konijnen stress veroorzaken. Ventileer de ruimte daarom goed.

Konijnenhok buiten

Een konijnenhok buiten biedt vaak meer ruimte dan een binnenhok en heeft meestal een ren. Het belangrijkste aan een buitenhok is dat het goed geïsoleerd is en van de grond af staat. Een balkon is minder geschikt voor een buitenhok, omdat dat vaak minder beschut is.

Voor- en nadelen buitenhok

 • Een buitenhok is vaak ruimer dan een verblijf in huis. Hierdoor heeft je konijn meer bewegingsruimte.
 • Een konijn dat buiten leeft krijgt meestal minder aandacht. Het zal hierdoor minder handtam zijn. 
 • Ziektes bij het konijn worden vaak minder snel opgemerkt.
 • Konijnen kunnen slecht tegen wind, vocht en extreme warmte. Zorg dus voor een goede beschutting. Vooral in de zomer is het belangrijk dat het hok niet in de volle zon staat. 
 • Een buitenhok maakt een tweede konijn nog wenselijker. De konijnen kunnen elkaar warmte en sociaal contact bieden. 
 • Er moet goed gelet worden op de veiligheid en bescherming van het konijn. Pas op met scherpe uitsteeksels, giftige verf en open rennen.

Belangrijk

Voor alle konijnen geldt dat ze niet houden van vocht, tocht of felle zon. Daarnaast kunnen ze slecht tegen grote temperatuurverschillen. Verplaats een konijnenhok dus nooit zomaar van een warme naar een koude omgeving of andersom.