Dé tijd voor nestkastjes en vogelhuisjes

2 jaar geleden

De herfst- en wintermaanden zijn niet de tijd dat jij veel in je tuin te vinden bent. In tegenstelling tot vogels. Je tuin in deze jaargetijden met rust laten is goed voor de vogels. Maar wie zijn tuin helemaal vogelvriendelijk wil maken, hangt een vogelhuisje op!

Kies een goede plaats

Als de temperatuur flink daalt, is een nestkastje een goede plek voor vogels om in te schuilen. Hier vinden ze veiligheid en warmte. En in de lente zullen ze er broeden. Mits het vogelhuisje op de juiste plaats is opgehangen. Een simpel vogelhuisje op een goede plek is populairder dan een luxe nestkast op een ongeschikte plek. Maar wat is de beste plaats om een nestkastje op te hangen?

 • Om inregenen en direct zonlicht te voorkomen, kun je de invliegopening het best naar het noord- of zuidoosten plaatsen. Als je het vogelhuisje onder een afdak plaatst is dit minder van belang.
 • Zorg ervoor dat de invliegopening groot genoeg is en verwijder obstakels op de vliegroute. 
 • Hang de nestkast hoog genoeg om te voorkomen dat katten erbij kunnen. Dit zal afhankelijk van het soort tuin tussen de 1,80 en de 3,50 meter zijn.
 • Hang nestkasten niet te dicht op elkaar. Ook tuinvogels willen niet graag in elkaars territorium zitten. Houd in elk geval 30 meter afstand tussen de vogelhuisjes.
 • Als je een nestkast tegen de muur van je huis hangt, kan het zijn dat je de vogels tegen het hout hoort tikken. Een stukje rubber tussen het vogelhuisje en de muur voorkomt dat dit geluid in huis doorklinkt.

Een geschikte nestkast

Nestkastjes zijn er in vele soorten, maten en kleuren. Zelf zal je misschien de voorkeur geven aan een vrolijk gekleurde variant in je tuin, maar wat is nu eigenlijk de meest geschikte nestkast voor vogels? Een paar algemene tips.

 • Alle hippe vogelhuisjes ten spijt, een nestkastje in neutrale kleuren blijft de beste optie. Een gekleurde variant valt namelijk ook op bij roofdieren en dat wil je voorkomen.
 • Zorg voor een vogelhuisje met een goede constructie en een degelijk ophangsysteem, zodat het huisje ook veiligheid biedt.
 • Om goed te kunnen isoleren moet de houtdikte van het nestkastje minimaal anderhalve centimeter zijn. 
 • De nestkast moet open kunnen, zodat je hem schoon kunt maken. 
 • Veel vogelhuisjes hebben een stokje voor de aanvliegopening. Dit stokje is overbodig en kan zelfs gevaarlijk zijn. Roofvogels kunnen hier gebruik van maken om de jongen aan te vallen. 
 • Leg zelf niets in het nestkastje. Ook niet als het gebruikt zou kunnen worden als nestmateriaal. Vogels zoeken graag zelf hun nestmateriaal bij elkaar.

Tip

Maak de nestkast schoon nadat de vogels het nest hebben verlaten. Gebruik hiervoor alleen water, schoonmaakmiddelen zijn niet nodig. Giet kokend water in de nestkast en borstel deze daarna schoon. Zo is het huisje weer klaar voor een nieuw vogelgezin!

Bron: https://www.youtube.com/watch?v=ooGqvGArNoM