Hoera/help, we hebben babyknagers!

2 jaar geleden

Wat is er leuker dan één kleine knager? Juist, twee kleine knagers! En dan duurt het soms niet lang eer de tamme rat, muis, gerbil of (dwerg)hamster een nestje krijgt. Hoera, of misschien wel: help! Wat dan te doen?

Kun je aan de groeiende buikomvang van de aanstaande moeder aflezen dat er jonge knagers geboren gaan worden? Maak dan het verblijf goed schoon en zorg voor extra materiaal als hooi of reepjes zacht papier, zodat het moederdier de tijd heeft voor haar kinderen een comfortabel nest te bouwen.

Daar zijn ze!

Na een draagtijd van circa 16 (Syrische hamsters), 21 (muizen, ratten en dwerghamsters) of 24 (gerbils) dagen komen de jongen ter wereld. Kleine, roze 'garnaaltjes', slechts enkele grammen zwaar, die hun aanwezigheid verraden via kleine piepjes. Bedwing nog even je nieuwsgierigheid! Rust in de knagerkraamkamer is namelijk heel belangrijk.

Laat de jongen met rust tot ze zeker tien dagen oud zijn.

Niet storen a.u.b.

Als het moederdier (te veel) wordt gestoord, is de kans groot dat ze in haar stress de jongen versleept, doodt of opeet. Niet levensvatbare jongen, te weinig moedermelk, te snel na de geboorte het verblijf verschonen of storende factoren als de aanwezigheid van andere dieren in of nabij het verblijf kunnen ook tot kannibalisme leiden. Laat de jongen met rust tot ze zeker tien dagen oud zijn. Houd er rekening mee dat een anders heel tam moederdier nu, in een poging haar jongen te verdedigen, heel agressief uit de hoek kan komen!

Scharrelknagers

Rond de tiende levensdag gaan de jongen buiten het nest rondscharrelen, op zoek naar voedsel. Zorg er voor dat de kleintjes tijdens die uitstapjes niet door de eventuele spijlen van het verblijf naar buiten kunnen vallen. Start rond de tiende levensdag met bijvoeren. Sprenkel wat havervlokken of muesli in het nest en geef naast het gebruikelijke knaagdiervoer wat zacht groenvoer als andijvie. Geef ook  een paar harde hondenkoekjes of wortels, waarop de jongen kunnen leren knagen. In onze webshop vind je verschillende producten voor jouw knagers.

Socialiseren

Neem de knagertjes, zodra ze regelmatig buiten het nest gaan rondlopen, regelmatig in handen om ze aan mensen te wennen.  Wees daarbij wel heel voorzichtig! Een pootje is namelijk zo gebroken. Na circa een maand kunnen de kleintjes van hun moeder worden gescheiden. De jongen kunnen daarna nog een of twee weken samen opgroeien, maar dan wel in twee verblijven: broertjes bij broertjes en zusjes bij zusjes. Kleine knagers zijn namelijk al vanaf zeer jonge leeftijd vruchtbaar!

Op eigen pootjes

Als ze vijf tot zes weken oud zijn, zijn de knagertjes groot en stressbestendig genoeg om een zelfstandig leven te gaan leiden. Afhankelijk van hun soort apart of in paartjes/groepjes, en mannetjes en vrouwtjes apart. Anders heb je al snel… inderdaad! Nog meer knagers!

Weetje

Op de foto bij dit blog zie je een pasgeboren  nestje Syrische goudhamsters. Wist je dat je direct na de geboorte al kunt zien wat voor kleur ogen de kleintjes krijgen? Als de ‘bolletjes’ op de plek van de ogen zich ontwikkelen donker zijn, worden de ogen zwart, als ze roze zijn, krijgt het knagertje rode ogen.