Een schildpad kopen: waar moet je op letten?

2 jaar geleden

Schildpadden worden steeds populairder als huisdier. Maar denk goed na voor je een schildpad koopt. Een schildpad heb je voor het leven! Weet jij zeker dat je de lasten kunt dragen? Dan kun je op zoek. Maar waar moet je op letten als je een schildpad gaat kopen? Vier tips.

1. Maak keuzes vooraf

Voordat je een schildpad als huisdier neemt, moet je je afvragen wat voor soort schildpad je zoekt. Er zijn ongeveer veertig verschillende soorten landschildpadden, maar deze zijn niet allemaal geschikt als huisdier. Populaire soorten zijn de Griekse landschildpad en de vierteen. Zet nooit verschillende soorten schildpadden bij elkaar. Elke soort heeft zijn eigen behoefte, waardoor je ze nooit optimaal zal kunnen verzorgen. Lees je daarom goed in voor je een schildpad gaat kopen. Welke behoeftes heeft de schildpaddensoort? En wat betekent dat voor de inrichting van het terrarium?

2. Haal de benodigdheden vast in huis

Zoek uit wat de natuurlijke leefomgeving van je schildpad is en zorg dat zijn verblijf op orde is. Een landschildpad wordt gehouden in een terrarium. Dit terrarium moet minstens vijf keer zo groot zijn als het schild van de volwassen schildpad. De huisvesting van een schildpad zal dus veel ruimte vragen. Het terrarium moet bovendien worden ingericht naar de natuurlijke behoeften van de schildpad. Hiervoor heb je een ruwe bodembedekking nodig, lampen voor uv-licht en warmte, een thermostaat om de temperatuur te regelen, een goede schuilplek en drink- en voerbakken. Heb jij dit allemaal in huis? Dan kun je je schildpad gaan kopen!

3. Kies een betrouwbare verkoper

Let goed op dat je een schildpad bij een betrouwbare verkoper koopt. Een schildpaddenkweker of dierenspeciaalzaak is vaak een goede optie en ook sommige opvangcentra verkopen schildpadden. Ga op zoek naar andermans ervaringen met deze verkoper en ga na of de verkoper veel ervaring heeft met schildpadden. Koop nooit een schildpad op internet! Vaak is de herkomst van deze schildpadden onduidelijk en verkoop en bezit kunnen illegaal zijn. Voor het houden van schildpadden is een regeling getroffen met het ministerie van Landbouw, natuur en voedsel. Een betrouwbare verkoper kan je meer vertellen over de geldende voorschriften.

4. Check de gezondheid

Als schildpadden de juiste verzorging krijgen, kunnen ze heel oud worden.

Als schildpadden de juiste verzorging krijgen, kunnen ze heel oud worden. Kijk dan ook goed hoe het dier bij de verkoper verzorgd wordt en hoe de schildpaddenverblijven eruitzien. Dit kan je al veel vertellen over de staat waarin de schildpad verkeert. En wie weet kun je nog wat ideeën opdoen. Als je extra zekerheid wilt, laat dan voor je de schildpad gaat kopen het beestje checken door een dierenarts. Staat de verkoper dit niet toe? Ga dan op zoek naar een nieuwe verkoper.

Veel plezier met je nieuwe huisdier!