Een reptiel kopen: drie tips!

2 jaar geleden

Reptielen raken als huisdieren steeds meer in trek. Helaas worden veel dieren uiteindelijk ook weer gedumpt. Reptielen lijken in niets op andere huisdieren, je inlezen voor je naar de reptielenspeciaalzaak snelt is daarom een goed idee. Waar moet je rekening mee houden als je een reptiel gaat kopen? Drie tips!

1. Huisvesting

Een reptiel ligt niet gezellig ’s avonds aan je voeten, maar heeft een eigen aangepaste leefomgeving. Voor je reptielen gaat kopen, heb je daarom iets nodig om ze in te houden. Dit kan een terrarium of een paludarium zijn. De grootte van de leefomgeving is afhankelijk van het soort reptielen dat je wilt houden en natuurlijk het aantal. Ook de inrichting en luchtvochtigheid zijn afhankelijk van de bewoner. Denk goed na over de veiligheid, temperatuurregeling, bodembedekking, beplanting en watervoorziening. Er zijn meer mogelijkheden dan je denkt!

2. Voeding

Reptielen zijn heel gevoelig als het om hun verzorging gaat. Wat je reptiel eet is afhankelijk van de soort, er bestaan carnivoren, herbivoren en omnivoren. Carnivoren zullen voornamelijk muizen, ratten en insecten eten, herbivoren eten voornamelijk groente, fruit en planten en omnivoren eten doorgaans insecten en verschillende groenten. Het reptieleneten moet daarnaast aangevuld worden met vitaminen en mineralen. Zo zorg je ervoor dat je reptiel alles binnenkrijgt wat hij nodig heeft. Check ook even hoe vaak je een reptiel moet voeren, dit verschilt namelijk per soort en leeftijd, en op welke tijdstippen hij zijn voeding het beste verteert. Twijfel je of je overal aan hebt gedacht? Laat je dan goed adviseren in de winkel.

Wat je reptiel eet is afhankelijk van de soort, er bestaan carnivoren, herbivoren en omnivoren.

3. Kosten

Houd rekening met de kosten en lees je goed in voor je een reptiel gaat kopen. De aanschaf- en onderhoudsprijzen van reptielen verschillen namelijk enorm. De aanschafprijs van een reptiel zal onder meer afhankelijk zijn van het soort reptiel dat je koopt en de leeftijd. Ook in huisvesting en onderhoud zijn reptielen niet goedkoop. Voor een goed onderkomen ben je al snel honderden euro’s kwijt en dan zijn de kosten voor voeding en verwarming niet meegerekend. Als je van tevoren uitrekent wat je verwacht kwijt te zijn aan de zorg voor een reptiel, sta je later nooit voor nare verrassingen.

Heb je deze zaken op orde? Ga ervoor en geniet van je nieuwe huisdier!