Een goed schildpaddenaquarium kopen

2 jaar geleden

Of je nu een landschildpad of een waterschildpad hebt, bij de huisvesting van schildpadden komt veel kijken. Alleen een terrarium of aquarium neerzetten is natuurlijk niet genoeg. Maar wat is nu een goed schildpaddenverblijf? Met deze tips creëer jij een fijne en veilige omgeving voor je schildpad!

Water- en landschildpadden hebben natuurlijk verschillende behoeften, maar een aantal punten zijn voor elk schildpaddenverblijf belangrijk

Een goed schildpaddenverblijf lijkt op de natuurlijke omgeving van een schildpad. Water- en landschildpadden hebben natuurlijk verschillende behoeften, maar een aantal punten zijn voor elk schildpaddenverblijf belangrijk. Zo moet elk verblijf voldoende licht- en schaduwplekken bevatten en kunnen de bakken het best deels worden afgesloten. Dit laatste voorkomt dat schildpadden uit hun onderkomen klimmen en zorgt ervoor dat de schildpadden minder snel gestrest raken of ziek worden. Zorg daarbij wel voor voldoende ventilatie. Planten in het paludarium of terrarium zijn een welkome toevoeging. Maar pas op met giftige planten! Het kan voorkomen dat schildpadden de planten eten.

Huisvesting waterschildpad

Waterschildpadden zijn geen vissen. Hoewel de naam anders doet vermoeden leeft een waterschildpad niet alleen in het water. Een paludarium is daarom het meest geschikte verblijf voor een waterschildpad. Een paludarium is een nagebootste natuurlijke leefomgeving met water en land. Je kunt er ook voor kiezen je waterschildpad in een aquarium te houden. Zorg dan voor een drijvend eiland, zodat je schildpad ook droog kan zitten.

  1. Het onderkomen van een waterschildpad moet minimaal zes keer de lengte van het schild zijn en vier keer de breedte.

  2. Het water moet zo diep zijn dat de schildpad zich helemaal kan onderdompelen. Het is het beste als de schildpad een beetje rond kan zwemmen. Dieper water is dus beter.

  3. De watertemperatuur moet tussen de 20 en 28 graden Celsius liggen, afhankelijk van het soort schildpad. Voor het verwarmen van het water kun je het best een warmtestraler gebruiken, deze beschadigen minder snel.

  4. De schildpadden moeten zich tegelijkertijd op het landgedeelte kunnen bevinden, ook als ze volgroeid zijn. Houd hier rekening mee met het inrichten van de bak. Als je een uv-lamp boven het landgedeelte hangt kunnen de schildpadden vitamine D aanmaken terwijl ze liggen te zonnen.

  5. Waterschildpadden poepen veel. Een goede pomp en filter zijn daarom onmisbaar. Ververs het water daarnaast regelmatig en probeer de bodem zoveel mogelijk vrij te houden.

Huisvesting landschildpad

Een schildpad die altijd op het land leeft is een landschildpad. Deze schildpaddensoort wordt gehouden in een terrarium, waar een kunstmatige natuurlijke leefomgeving voor de landschildpad wordt gecreëerd. Sommige schildpadden baden graag, maar landschildpadden kunnen niet zwemmen. Water dat in een terrarium geplaatst wordt moet dus altijd ondiep zijn.

  1. Een terrarium moet minimaal vijf keer zo groot zijn als het schild van je volwassen schildpad. Hoe meer schildpadden, hoe groter het terrarium.

  2. Landschildpadden hebben veel licht en warmte nodig. Een lamp van 60 tot 100 watt is dan ook noodzakelijk. Voor de aanmaak van vitamine D is een uv-lamp nodig. Deze uv-lamp moet regelmatig vervangen worden, ook als deze nog prima lijkt te werken.

  3. Kies voor een ruwe bodembedekking of plaats een steen in het terrarium zodat de schildpad zijn nagels kan slijpen.

  4. Door met een tijdklok de temperatuur en verlichting te regelen bespaar je je jezelf een hoop geplan. 5. Landschildpadden drinken over het algemeen weinig. Maar er zijn schilpadden die graag baden. Houd hier rekening mee en plaats een grotere waterbak. Maak het badje niet te diep en ververs het water minimaal één keer per dag, zo voorkom je een onveilige situatie voor je schildpad.

Wil je meer adviezen over de verzorging van je schildpad? Bekijk dan ook eens de andere artikelen.