Een fret kopen: waar moet je op letten?

2 jaar geleden

Vandaag besteld, morgen in huis? Zo werkt dat niet bij fretten! Neem altijd de tijd voor de aanschaf van een fret. Kijk eerst rustig rond en win informatie in bij clubs en liefhebbers.

Een fret kopen gebeurt vaak via een particuliere fokker, een frettenopvang of via een gespecialiseerde dierenspeciaalzaak. Waar je ook koopt, de aangeboden fretten moeten een gezonde en actieve indruk maken. Het verblijf moet schoon zijn en er hoort altijd voedsel te staan. Fretjes die onvoldoende eten hebben gehad, kunnen erg hebberig en bijterig reageren bij het zien of ruiken van voedsel.

Een goede start

De opvoeding, socialisatie en zindelijkheidstraining van fretten begint al in het nest. Poepen de jonge fretjes overal in hun verblijf, in plaats van op één plek? Dat kan betekenen dat ze een deel van hun opvoeding hebben gemist en moeilijk zindelijk zijn te maken. Let er goed op dat het dier dat je wilt kopen een goede start heeft gehad en al vertrouwd is met mensenhanden. Koop nooit een fret zonder dat je hem hebt vastgehouden. Jonge fretjes zijn speels en happerig, maar aan een fret die echt hard bijt en niet meer loslaat, kun je beter niet beginnen.

Niet te jong

De grootste fout bij de verkoop en aanschaf is dat fretten te jong naar hun nieuwe eigenaar gaan. Fretjes zijn pas vanaf een leeftijd van acht weken oud genoeg om een zelfstandig leven te gaan leiden. De periode tussen de vijfde en de achtste levensweek horen ze samen met hun moeder en nestgenoten door te brengen om allerlei sociale vaardigheden aan te leren. Fretten die te jong van eigenaar wisselen, hebben een groot deel van hun opvoeding in het nest gemist. Dat kan leiden tot gedragsproblemen. Vaak blijkt de opgelopen achterstand moeilijk of niet meer in te halen.

Tip!

Weten of het fretje dat je aanschaft niet te jong is? Let op het gebit. Fretten krijgen met zeven weken hun blijvende gebit. Het melkgebit blijft staan tot tien weken. Een frettenpup hoort bij aanschaf een dubbele rij tandjes te hebben, goed te zien aan de dubbele hoektanden. Een fretje met alleen melktandjes is te jong. Ook formaat van de pup kan indicatie voor de leeftijd zijn: een fretje dat helemaal op je hand past, is nog te klein.

Een of meer?

Een fret is van nature géén groepsdier, maar door domesticatie is zijn gedrag wel aangepast en socialer geworden. Geef een fret, om verveling te voorkomen, gezelschap van een of enkele soortgenoten waarmee hij goed kan opschieten. Huisvest echter nooit te veel fretten samen en zet alleen dieren bij elkaar die écht goed met elkaar overweg kunnen. Anders ontstaat er veel verborgen stress, en dat is een grote veroorzaker van maagdarmklachten die bij fretten veel voorkomen.

Mannetje of vrouwtje?

Mannetjes zijn meestal wat aanhaliger en aanzienlijk forser dan de vrouwtjes, die doorgaans wat actiever en iets temperamentvoller zijn. Om gedrags- en gezondheidsproblemen te voorkomen, worden fretten waarmee niet wordt gefokt vrijwel altijd gecastreerd.