Een cavia kopen: waar moet je op letten?

2 jaar geleden

De cavia is een echt gezelligheidsdier. Geen wonder dus dat het een van de populairste huisdieren in Europa is. Als jij overweegt ook een cavia te kopen, waar moet je dan op letten? Vier tips!

1. Lees je in

Wat voor soort cavia wil je kopen? Zoals elk dier kent ook de cavia verschillende rassen, variërend van haarloos tot langharig, met glad haar of een borstel. Door van tevoren te beslissen wat voor een cavia je zoekt, weet je later in het koopproces beter waar je op moet letten. Let op: sommige rassen zijn gevoeliger voor bepaalde ziekten en genetische afwijkingen. Lees je daarom goed in!

2. Maatjes

Cavia's zijn groepsdieren, in het wild leven ze in families of kolonies. Een cavia die alleen gehouden wordt, zal waarschijnlijk eenzaam zijn. Menselijk contact kan dit niet compenseren. Houd hier rekening mee als je overweegt een cavia te kopen! Het beste is om twee vrouwtjescavia’s bij elkaar te zetten. Zij gaan vaak het makkelijkst samen. Twee mannetjes kunnen gaan vechten en een mannetje en vrouwtje zullen gaan paren. En een eigen caviakolonie zie je waarschijnlijk niet zitten.

Een cavia die alleen gehouden wordt, zal waarschijnlijk eenzaam zijn.

3. Gezondheid

Je hebt nooit de garantie dat je een gezond dier koopt, maar er zijn wel punten waar je op kunt letten. Zo mag een cavia pas verkocht worden als deze ouder is dan vier weken en meer weegt dan 300 gram. Cavia’s te vroeg weghalen bij hun moeder kan namelijk leiden tot ontwikkelingsproblemen. Daarnaast kun je naar het uiterlijk en het gedrag van de cavia kijken. Maakt de cavia een actieve indruk? Is het dier niet te mager? Glanst de vacht mooi en heeft de cavia geen kale plekken? Zijn de tanden schoon en wit? Komt er geen afscheiding uit oren, ogen of neus? En kleeft er geen ontlasting aan het dier? Door hier goed op te letten verklein je de kans dat je een zieke cavia koopt.

4. Betrouwbare verkoper

Een cavia kun je het beste kopen bij een fokker of dierenspeciaalzaak. Zij kunnen je informeren over de cavia’s, de verzorging en de benodigdheden. Daarnaast kun je een cavia uit een opvang halen. Let goed op dat je bij een betrouwbare verkoper koopt. Volg je gevoel en ga bij twijfel naar een ander. Een betrouwbare dierenwinkel of fokker biedt een schone en warme omgeving voor de cavia’s en genoeg voer en hooi. Als er cavia’s gefokt worden zijn de ouderdieren aanwezig. En niet onbelangrijk: een goede fokker of specialist geeft antwoord op al jouw vragen.


Reacties (0)

Reageer en discussieer mee!

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.

Populair deze maandToon meer