Top 10 spelletjes met je paard

2 jaar geleden

Wil je de gehoorzaamheid, behendigheid en snelheid van je paard trainen? Speel dan eens op je paard de spellen van de gymkana. Tien spelsuggesties!

De gymkana bestaat uit een estafetteparcours met behendigheidspelletjes voor paarden. In een wedstrijd wint de ruiter met de snelste tijd, maar de spelletjes zijn ook geschikt om paarden op speelse wijze te trainen en de band tussen ruiter en paard te versterken.

Gymkana

Gymkana is een Engels woord dat is afgeleid uit het Hindoestaans en betekent zoiets als sportplaats of plaats van balspelen. Het begrip stamt uit de 19e eeuw. De gymkana kent een aantal populaire onderdelen, waarvan sommige ook te zien zijn bij het western rijden. De spellen zijn bij uitstek geschikt voor kleinere pony’s, omdat zij vaak makkelijker kleine bochten nemen en het gemakkelijker is om snel op en af te stappen.

Paardenspellen top 10

De meeste spellen van de gymkana zijn gericht op de wendbaarheid en snelheid van het paard. De ruiter moet het paard zo snel mogelijk van het beginpunt naar een aangegeven punt sturen, en soms weer terug. Daarbij worden ruiter en paard gehinderd door obstakels en tussentijdse opdrachten, zoals het rijden rond tonnen, het op- en afstappen en het vervoeren van een voorwerp van a naar b. Bekende gymkanaspellen zijn:

  1. tonnenrace: rondje om drie tonnen
  2. slalom: slalommen om een aantal voorwerpen
  3. vlaggetjesrace: vlaggetje uit emmer 1 naar emmer 3 brengen, om de tonnen heen
  4. keyholerace: zo snel mogelijk naar een aangegeven punt en terug
  5. appelhappen: rijden, appelhappen en met de appel in je mond terugrijden naar het begin
  6. aardappelrace: met een aardappel op je lepel zo snel mogelijk op en neer
  7. zakkenrace: zakspringen vanaf het eindpunt naar het beginpunt, met je paard aan de hand
  8. waterrace: met een volle waterbeker van het beginpunt naar een aangegeven punt
  9. stap-draf-galop-en-begeleidrace: heen stappen, terug draven, heen galopperen, terug leiden
  10. op- en afstappenrace: rijden, afstappen en omkleden, terugrijden naar het beginpunt

Benodigdheden

Voor de gymkanaspellen heb je weinig hulpstukken nodig. De meeste attributen vind je in en om het huis. Om met je paard de populairste spelletjes te kunnen spelen heb je drie tonnen (of iets van vergelijkbare grootte), wat emmers, twee vlaggen of stokken, een lepel, een aardappel of ei, een bekertje water, een grote bak water en een paar appels nodig. Als je deze attributen hebt verzameld, kunnen jij en je paard met de spellen aan de slag.


Veel speelplezier!