Speelgoed voor je fret: lekker veilig spelen

2 jaar geleden

Fretten slapen veel, graag en diep. Maar als ze eenmaal wakker zijn: berg je dan maar, dan willen ze spelen! Ook veel en graag, en veilig!

Fretten houden er van om overal in te kruipen en alles te onderzoeken. Een simpele kartonnen doos of een afgeknipte pijp van een spijkerbroek vinden ze vaak het einde. Fretten zijn van nature jagers en daardoor gespitst op alles wat beweegt. Ze vinden het leuk om achter rollende balletjes aan te rennen of naar een speeltje aan een hengel te springen. Om het frettenspel leuk en afwisselend te houden, kun je een deel van het speelgoed voor je fret wekelijks vervangen. Daardoor heeft je dier steeds iets nieuws en interessants om mee te spelen.

Frettenspeeltjes top-5

1.      Balletjes
2.      Speciale speeltunnels
3.      Kruipzak, speeltentje of doos
4.      Pluchen knuffeldieren
5.      Speeltje aan hengel

Safety first!

Let altijd goed op de veiligheid van de speeltjes voor je fret. Tunnels moeten zo ruim zijn, dat de fret er niet klem in kan komen te zitten. Bij speeltjes aan touwtjes, kettinkjes of elastiek is het oppassen dat de fret er niet met zijn nagels of tanden in kan blijven hangen. Veel fretten zijn, net als marters, hun wilde familieleden, gek op rubber. Ze kunnen in de problemen komen als ze daar kleine stukjes van afbijten en inslikken. Houd daarom speeltjes van zacht rubber, latex of foam altijd uit hun buurt. Het kan verstandig zijn bepaald speelgoed alleen onder supervisie te geven. Vervang kapot speelmateriaal altijd direct.


Vrij bewegen

Fretten gebruiken hun verblijf vooral om te rusten, en de ruimte daarbuiten om te spelen. Ze moeten zich dagelijks een paar uur vrij kunnen bewegen. Je kunt voor deze speeluurtjes een ‘fretproof’ losloopruimte inrichten, waarin de dieren veilig kunnen rondlopen. Om te voorkomen dat je fret naar een voor hem onveilig gebied glipt, kun je een zogeheten frettendrempel maken: bevestig hiervoor aan weerszijden van een deuropening twee latten met een sleuf, waarin je een gladde kunststof plaat laat zakken. Die plaat moet zo hoog zijn dat je er zelf overheen kan stappen, maar dat de fret er niet tegenop kan klimmen.

Interactief

Net als voor honden en katten is er ook voor fretten allerlei interactief speelgoed bedacht. Zo zijn er speciale tuimelspeeltjes en ballen waar tijdens het spelen voertjes uit vallen. Meer weten? De dierenspeciaalzaak weet precies wat er op het gebied van frettenspeeltjes allemaal verkrijgbaar en te bestellen is. 

Belangrijk!

Wil je fret niet meer spelen? Dan moet er meteen een alarmbel gaan rinkelen. Geen interesse hebben in speeltjes of spel is namelijk een van de eerste symptomen dat een fret niet lekker in zijn vel zit.

 


Reacties (0)

Reageer en discussieer mee!

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.

Populair deze maandToon meer