Welke kat past bij mij?

2 jaar geleden

Een kat als huisdier… zou dat wat voor mij zijn? En zo ja: welke kat past dan bij mij? Wij helpen je graag een stukje op weg.

Eerst even dit

Voordat je aan een kat begint, is het belangrijk dat je dit weet en helemaal niet erg vindt:

  • Een kat heeft verzorging nodig, iedere dag. Iedere dag voeren, iedere dag de kattenbak schoonmaken… Iedere dag, jaar na jaar. Misschien wel vijftien jaar, of nog langer.
  • Een kat heeft aandacht, gezelschap en sociale interactie nodig. Ook iedere dag, en jaar na jaar!
  • Je huis gaat er met een kat heel anders uitzien. Haren, krabsporen, een onverhoopt plasje, dat hoort er allemaal bij. Maar ook wat inrichting betreft: klimmogelijkheden en krabpalen horen niet in een hoekje, maar op de looproutes van de kat, en zullen dus prominent in je huis aanwezig zijn. 
  • Een kat kost tijd en geld. Denk aan vachtverzorging, medische zorg (dierenarts) en oppas (pension of aan huis) als je op vakantie gaat.

Shoppers, opgelet!

Houd je van shoppen? Dan kun je van een kat wel eens heel gelukkig worden! Hoe meer nuttige spullen je voor je kat koopt, hoe beter het gesteld zal zijn met het welzijn van je dier. Een kat heeft zijn spulletjes graag nieuw, hij houdt niet zo van tweedehands dingen waaraan al het geurtje van een andere kat kleeft. De dierenspeciaalzaak biedt je veel keus op het gebied van speelgoed en huisinrichting. Klimmeubels, krabgelegenheid, ligplekken, drinkvoorzieningen: van basic tot design, je kunt helemaal los.

Welk ras?

Je weet het zeker: een kat past bij jou. Dan is er nog de vraag welke kat dat het best doet. Er zijn veel verschillende rassen die allemaal hun eigen karakter hebben. Wil je een bewerkelijke haarbal, of liever een luidruchtige aandachttrekker? Een kattenencyclopedie en vervolgens rasvereniging kan een goed startpunt zijn om je te oriënteren en er achter te komen welke kat je leuk vindt en goed bij jou past. Een gelijkmatig gehumeurde Maine Coon, een zelfverzekerde Noorse Boskat, of liever een bescheiden Heilige Birmaan of een erg aanwezige Siamees? Houd er rekening mee dat er binnen een ras veel overeenkomsten zijn, maar dat je binnen ieder nest toch weer verschillende karakters hebt.

Of welk type?

De meeste katten zijn ‘gewone’ huis-, tuin- en keukenkatten. Hoe weet je nu of de kat waarvan de achtergrond grotendeels onbekend is bij jou past? Veel dierenopvangcentra werken met het ‘Meet your Match’-systeem, waarbij aan de hand van een vragenformulier jouw levensstijl en wensen in kaart worden gebracht om te kijken welk type kat daar het best bij past. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt in negen typen katten, van de ‘aanbidder’ tot het ‘feestbeest’, ingedeeld in drie hoofdcategorieën: ‘groene’ katten, die slim en avontuurlijk zijn, ‘oranje’ katten, die vaak goede vrienden zijn en de rustige en verlegen ‘paarse’ katten, die veel genegenheid zoeken.

Belangrijk:

Welke kat je ook besluit te nemen: iedere kat is weer anders en uniek, en juist dat maakt de jouwe zo leuk. Heel veel plezier met je aanstaande huisgenoot!