Wat zijn reptielen?

2 jaar geleden

Het zijn misschien niet de meest knuffelbare huisdieren. Maar dat maakt reptielen niet minder leuk! De bekendste reptielen die als huisdier worden gehouden zijn schildpadden, gekko’s, leguanen en enkele slangensoorten. Wat hebben deze dieren met elkaar gemeen? En wat zijn reptielen nu eigenlijk?

Reptielen bestaan in alle soorten en maten. Maar alle reptielen hebben één ding gemeen: ze zijn koudbloedige gewervelde dieren. Dit betekent dat reptielen een ruggengraat hebben en zelf geen lichaamswarmte produceren. Ze regelen hun lichaamstemperatuur door zich te verplaatsen naar warmere of koelere plekken en zijn afhankelijk van stralingswarmte en grondtemperatuur.

Under my skin

Ook de huid van reptielen heeft één belangrijk kenmerk: schubben. Tussen de schubben, ook wel beenplaatjes genoemd, zitten kleine rekbare stukjes huid. Hierdoor kunnen reptielen toch goed bewegen. Ademen gaat met deze dikke huid daarentegen moeilijk, omdat de huid weinig doorlaatbaar is. Misschien heb je weleens een reptiel zijn huid zien verliezen? Door de geschubde structuur vervellen alle reptielen. Jonge reptielen vervellen regelmatig, oudere iets minder vaak. Hoe zij de huid afwerpen verschilt weer per soort.

Sleeping beauty

Door een winterslaap te houden slaan reptielen dit koude seizoen over. Na de rustperiode is een reptiel weer helemaal uitgerust en klaar voor het paarseizoen.

Reptielen houden een winterslaap. In de natuur heeft deze winterslaap een aantal belangrijke functies. In de winter is het te koud voor reptielen en kunnen ze vaak niet genoeg voedsel vinden. Door een winterslaap te houden slaan reptielen dit koude seizoen over. In deze periode vertragen de lichaamsprocessen. Na de rustperiode is een reptiel weer helemaal uitgerust en klaar voor het paarseizoen.

Reptielen in Nederland

In Nederland komen in het wild weinig verschillende soorten reptielen voor. Er zijn drie soorten inheemse slangen en vier soorten inheemse hagedissen bekend. Andere reptielensoorten die je in de Nederlandse natuur kunt tegenkomen zijn door de mens naar Nederland gebracht. Dat zijn vaak gedumpte huisdieren.

Reptielenrecords

  • Snelle Jelle! De hoogste snelheid voor een landreptiel is 24.9 km per uur en staat op naam van een stekelstaart iguana. In het water zou de leatherback schildpad de snelste zijn, met een snelheid van 35 km per uur.

  • Groot groter grootst… De zeekrokodil is het grootste reptiel en kan meer dan zeven meter lang worden.

  • Stokoud: Tu'i Malila, de oudste schildpad ter wereld, is 188 jaar geworden.