Sterk spul, dat kattenkruid!

2 jaar geleden

Wist je dat katten echt helemaal gek zijn van kattenkruid? Als ze dit plantje ruiken, kunnen ze er helemaal ‘high’ van worden.

Kattenkruid of catnip heeft niet op alle katten dezelfde uitwerking. Sommige dieren gaan opgewonden en wild gedrag vertonen als ze met het plantje in contact komen. Andere katten gedragen zich juist heel relaxed en gaan kopjes geven en op hun rug rollen, weer andere katten doet het plantje gewoon helemaal niets.

Aantrekkingskracht

Vanwege zijn aantrekkingskracht wordt kattenkruid vaak gebruikt in kattenspeeltjes. Je kunt catnip ook los kopen, als kruid in gedroogde vorm of als vloeibare spray, om speelgoed of bepaalde plaatsen in huis voor je kat aantrekkelijker te maken.

Ongevaarlijk

Hoe kattenkruid nu eigenlijk werkt, weten we niet precies. Bepaalde stofjes in de plant roepen in het kattenlijf een reactie op, die meestal een paar minuten aanhoudt. Kattenkruid is trouwens ongevaarlijk, je hoeft niet bang te zijn dat je kat er verslaafd aan raakt.

Wist je dit?

Naast kattenkruid zijn er nog meer planten waar katten sterk op kunnen reageren, bijvoorbeeld valeriaan. Heb je valeriaanthee in huis? Grote kans dat je kat de keukenkast probeert open te breken om erbij te kunnen komen! Matatabi stokjes, afkomstig van een Aziatische klimplant, worden vaak ingezet als een kat bang of gestrest is: ze blijken namelijk rustgevend te werken.