Soorten hamsters: welke hamster past bij mij?

2 jaar geleden

Hamsters zijn er in soorten en maten. Naast de middelgrote Syrische hamster, ook wel goudhamster genoemd vanwege zijn van nature goudbruine velletje, zijn er vier dwerghamstersoorten die je als huisdier kunt tegenkomen: de Russische dwerghamster, de Campbelli dwerghamster, de Roborovski dwerghamster en de Chinese dwerghamster.

De Syrische hamster lijkt met zijn brede snuit en grote kraalogen wel een beetje op een klein teddybeertje. Dwerghamsters zien er een klein beetje uit als muisjes, maar dan zonder lange staart. Ze zijn vrij rond van bouw, met korte pootjes en een piepklein staartje. De verschillende hamstersoorten hebben allemaal hun eigen karakter en ‘gebruiksaanwijzing’. Alle hamsters zijn vooral tijdens het (schemer)donker actief en slapen vaak gedurende de dag.

Kijkdiertjes

Als je een dwerghamster ziet, is de kans groot dat het een Russische dwerghamster is. De Campbelli, Roborovski dwerghamster en Chinese dwerghamster komen namelijk minder vaak voor. Met name dwerghamsters zijn, hoe vertederend ze er ook uitzien, niet echt geschikt als knuffeldier. Ze zijn veel te klein en te teer om vaak op te pakken, het zijn vooral leuke diertjes om naar te kijken.

  • Syrische hamster

Deze nieuwsgierige en ondernemende knager werd wereldberoemd als goudhamster, maar komt inmiddels in veel meer kleuren voor. Syrische hamsters zijn zo’n 12 tot 16 centimeter lang en wegen gemiddeld tussen de 120 en 180 gram. Bijzonder: vrijwel alle Syrische hamsters die overal ter wereld als huisdier worden gehouden, stammen af van een nest goudhamsters dat in 1930 tijdens een expeditie nabij de stad Aleppo in het noorden van Syrië werd opgegraven!

  • Russische dwerghamster

De Russische dwerghamster wordt ook wel Siberische of Dzjoengaarse dwerghamster genoemd. Dit van oorsprong Aziatisch steppebewonertje is sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw een populair gezelschapsdier. Dit vriendelijke diertje met zijn kogelronde lijf, korte pootjes en nauwelijks zichtbare staartje zit helemaal verpakt in een bontjasje, dat van nature grijsbruin is met zwarte haarpuntjes, maar ook allerlei andere kleuren kan hebben. Russische dwerghamsters zijn pakweg 7 à 8 centimeter lang en wegen 40 tot 50 gram, maar je hebt ook knoeperds die richting en over de 70 gram gaan.

  • Campbelli dwerghamster

De iets forsere Campbelli dwerghamster is vernoemd naar zijn ontdekker Campbell en zó nauw verwant aan de Russische dwerghamster, dat beide soorten onderling te kruisen zijn. Daardoor is van veel dwerghamsters niet meer met zekerheid te zeggen tot welke soort ze nu precies behoren. De Campbelli is een temperamentvol dwergje, ongeveer 10 centimeter lang en ruim 50 gram zwaar. Naast de originele geelbruine wildkleur met donkere haarpuntjes zijn er nog veel meer kleurvarianten.

  • Roborovski dwerghamster

De drukke Roborovski dwerghamster behoort net als de Russische dwerghamster en de Campbelli dwerghamsters tot de familie van de kortstaartdwerghamsters: ook deze soort heeft een piepklein, nauwelijks zichtbaar staartje. De ‘Robby’ is de kleinste dwerghamstersoort. Hij is zo’n 5 tot 7 centimeter lang en weegt doorgaans maar 30 tot 40 gram. Dit woestijnbewonertje heeft van nature een bruingeel tot zandgeel gekleurde rug en een witte buik. De Roborovski heeft geen donkere streep over zijn rug lopen, waardoor je hem niet zo snel kunt verwarren met andere dwerghamstersoorten.

  • Chinese dwerghamster

De Chinese dwerghamster behoort tot de familie van de langstaartdwerghamsters en kan zijn ruim twee centimeter lange staartje als extra handje gebruiken tijdens het klimmen en klauteren. Deze soort weegt 40 tot 45 gram en heeft een slank, gestrekt lijfje dat zo’n 9 tot 12 centimeter lang is. De vrouwtjes zijn wat kleiner en compacter van bouw dan de langgerekte mannetjes. Het watervlugge ‘Chineesje’ is vriendelijk ten opzichte van mensen. De wildkleurige Chinese dwerghamster is bruingrijs van kleur met een grijswitte buik. Over zijn rug loopt een zwarte streep. Er zijn ook bonte en witte dieren.

Samen, of alleen?

Syrische hamsters leven van nature alleen. Ze dulden als ze volwassen zijn geen soortgenoten in hun nabijheid. Daarom horen ze apart van elkaar te worden gehuisvest. Dat geldt ook voor de Chinese dwerghamster, die soms in paartjes of kleine groepjes kan worden gehouden, maar soortgenoten ook ernstig kan toetakelen. Kortstaartdwerghamsters leven van nature in paartjes of groepjes, maar dieren samen huisvesten gaat in de praktijk lang niet altijd goed.

Hamster top-5

Welke soort wordt het meest gehouden?
1. Russische dwerghamster (38 procent)
2. Syrische hamster (29 procent)
3. Campbelli dwerghamster (15 procent)
4. Roborovski dwerghamster (11 procent)
5. Chinese dwerghamster (7 procent)
Bron: webpoll Knagers! online