Jonge vogel gevonden! Maar wat nu?

2 jaar geleden

Het lijkt best wel leuk, zelf een jong vogeltje grootbrengen. Zodra je zo’n uit het nest gevallen kleintje ziet, gaat je moederhart vaak toch wel wat sneller kloppen. Ah… zou het lukken zo’n diertje in leven te houden?

Het met de hand grootbrengen van een zo’n vogeltje is echter veel minder romantisch dan het lijkt. Wist je dat een jonge vogel die nog geen of nauwelijks veertjes heeft van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat om de circa twintig minuten gevoerd moet worden? Dat de meeste pogingen om zo’n diertje groot te brengen mislukken? En dat de meeste vogels beschermd zijn, waardoor je ze officieel niet eens in je bezit mag hebben?

Wat het beste is

  • Als het mogelijk is: het vogeljong terugplaatsen in het nest. Kan dat niet, bijvoorbeeld omdat het nest te hoog zit of omdat het hele nest naar beneden is gekomen? Richt dan met behulp van wat twijgjes, blaadjes of hooi een beschutte plek op de grond in, zo dicht mogelijk bij het echte nest, zet het diertje daar neer en laat het verder met rust. Grote kans dat de ouderdieren het kleintje daar zullen komen voeren.

Hoe sneller het vogeltje in professionele handen terechtkomt, des te beter!

  • Lukt terugplaatsen niet, weet je zeker dat ouderdieren er niet meer zijn of is het jong gewond? Schakel voor de opvang dan specialisten in. Googel op ‘vogelopvang’ en je woonplaats of regio om een opvangadres bij jou in de buurt te vinden. Hoe sneller het vogeltje in professionele handen terechtkomt, des te beter! Schakel voor snel vervoer eventueel de dierenambulance in. Het landelijk alarmnummer is 0900-0245.

  • Biedt het vogeltje zolang tijdelijk opvang op een rustige en donkere plek. Dat kan een schoenendoos zijn met wat stukken keukenrol op de bodem en op/over de doos een deksel met luchtgaten of een handdoek.

Schijn bedriegt

Niet alle jonge vogels zijn even hulpeloos als ze er misschien op het eerste oog uitzien. Als ze niets mankeren, kun je ze het beste met rust laten, ook al zien ze er misschien kwetsbaar uit. Vaak zijn hun ouders gewoon in de buurt om ze te verzorgen.

Wat je beter niet kunt doen

  • Iedereen naar het vogeltje laten kijken, of zelf steeds kijken hoe het met het diertje gaat. Rust is belangrijk, stress kan er voor zorgen dat het dier in een dodelijke shock raakt!

  • Het diertje voedsel en water geven. De kans is dan groot dat je de verkeerde voeding geeft, of dat het diertje zich verslikt.

  • Heb je een jong eendje gevonden? Zet dat dan niet in het water! Het donspakje van het dier is nog niet waterdicht, waardoor het doorweekt en onderkoeld kan raken.

Handig!

Op zoek naar een lijst van vogelopvangen en –asielen in Nederland? Klik hier


Reacties (0)

Reageer en discussieer mee!

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.

Populair deze maandToon meer