Hoe oud wordt een hamster?

2 jaar geleden

Een Syrische (goud)hamster wordt gemiddeld anderhalf tot drie jaar oud. Dwerghamsters worden, afhankelijk van de soort, gemiddeld twee tot vier jaar. Natuurlijk heb je altijd uitzonderingen op de regel, met uitschieters naar boven en beneden.

Alles gaat supersnel in een hamsterleven: wist je dat de Syrische hamster de kortste draagtijd van alle zoogdieren heeft, buideldieren uitgezonderd? Na gemiddeld 16 dagen brengt het hamstervrouwtje haar jongen ter wereld. Dwerghamsters hebben een draagtijd van 18 tot 21 dagen. Na vier tot zes weken zijn de kleine hamsters klaar om aan een zelfstandig leven te beginnen.

Ouderdomsverschijnselen

Na het eerste levensjaar kunnen bij hamsters de eerste ouderdomsverschijnselen zichtbaar worden. Bejaarde hamsters zijn wat minder actief, gaan langzaam iets achteruit in conditie, kunnen wat gewicht verliezen en krijgen een wat dunnere vacht. Hun kleur wordt valer, hun ogen troebeler en de dieren gaan wat stijver lopen met een krom, opgetrokken ruggetje.

Een fijne oude dag

Met voldoende rust, comfortabel nestmateriaal en eten en drinken binnen pootbereik, let er bijvoorbeeld op dat de drinkfles niet te hoog hangt, bezorg je je hamster een fijne oude dag. Als dieren niet meer zo actief zijn en minder klimmen en bewegen, is het belangrijk regelmatig even te checken of hun tanden of nagels niet te lang worden. De meeste oudjes sterven uiteindelijk in hun slaap.

Wist je dit?

‘Duizend dagen’ of ‘ drie zomers, twee winters’ zijn mooie omschrijvingen om de levensduur van een Syrische hamster uit te drukken.