Hamsteren! Waar het woord hamster vandaan komt

2 jaar geleden

Hamsteren betekent een voorraad aanleggen bij dreigende (voedsel)schaarste. Dankzij de bekende supermarktreclame roept iedereen het. En hamsters kunnen het als de beste: hamsteren!

De hamster heet niet voor niets hamster: hij is gespecialiseerd in het aanleggen van grote voorraden voedsel en gebruikt daarbij zijn wangzakken als transportmiddel. De twee wangzakken van de hamster zijn oprekbare huidzakken, die aan weerszijden vanaf zijn kaak tot aan zijn schouder lopen. Een soort ingebouwde boodschappentassen, waarmee het dier voer, nestmateriaal en als het moet zelfs jongen in kan verzamelen en vervoeren.

Wangzakken

Niet alleen de Syrische (goud)hamster heeft wangzakken. Ook dwerghamsters hebben wangzakjes. Al past daar beduidend minder in dan in de ‘big shoppers’ van hun grotere neef. Er zitten trouwens geen speekselklieren in de wangzakken. Daardoor komt de inhoud er altijd weer keurig droog uit. Bij het vullen en legen gebruiken hamsters hun voorpootjes. Als een hamster met gevulde wangzakken stress ervaart, kan het gebeuren dat hij de inhoud van zijn wangzakken spontaan uitspuugt.

Sommige hamsters proberen instinctief echt álles in hun wangzakken te stoppen. Pas daarom op met:

  • Te grote brokken voedsel, die overdwars in de wangzakken terecht kunnen komen waarna de hamster ze er bijna niet meer uit krijgt.
  • Scherpe takjes of strootjes of puntige granen zoals haver, die de binnenkant van de wangzak kunnen beschadigen en infecteren. 
  • Kleverige substanties als pindakaas, die aan de droge binnenkant van de wangzak kunnen blijven plakken.

Opslag

Wilde hamsters brengen het voedsel dat ze hebben verzameld naar hun hol, waar ze het buiten bereik van mogelijke vijanden veilig en ongestoord kunnen opeten. Een deel bewaren ze in ondergrondse opslagplaatsen, zodat er in tijden van schaarste een voorraadje is om op te teren. Ook onze ‘huishamsters’ vertonen nog steeds dit natuurlijke hamstergedrag. In de hoeken van hun verblijf leggen ze vaak ‘geheime’ voorraadplaatsen aan. Kijk die opslagplaatsen regelmatig na op bederfelijke resten van bijvoorbeeld groenten en fruit, maar haal ze nooit helemaal leeg. Daar wordt een hamster namelijk erg zenuwachtig van!

Tip!

Wil je je hamster wat te doen geven? Serveer zijn voer dan niet in de bakje, maar strooi het door zijn verblijf, zodat hij het zelf bijeen moet hamsteren. Dat is een prima manier om het dier aan het werk te zetten en in beweging te houden! Of wil jij je hamster in actie zien? Bestel dan de super stille hamstermolen met snelheidsmeter in onze webshop! 


Reacties (1)

Wat een leuk bericht, dat wist ik helemaal niet!

Reageer en discussieer mee!

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.

Populair deze maandToon meer