Een paard kopen: waar moet je op letten?

2 jaar geleden

Het is de droom van elke paardenliefhebber: een eigen paard! Een paard geeft veel liefde, maar ook verantwoordelijkheid. Als jij zeker weet dat je de lasten kunt dragen, kan de zoektocht naar jouw eigen viervoeter beginnen. Maar waar moet je op letten als je een paard gaat kopen? En wat kost een paard nu eigenlijk?

Kostenplaatje

De kosten van een paard hangen af van het soort paard dat je koopt. Een pony kopen kan al vanaf 500 euro, maar de prijzen voor een sportpaard kunnen oplopen tot zo’n 35.000 euro. En meer! En met de aanschafkosten ben je er nog niet. De stalling van een paard en het voer kosten samen ook enkele honderden euro’s per maand. Dit is afhankelijk van de omgeving waarin je stalling zoekt en het soort paard dat je stalt. Daarnaast moet je rekening houden met terugkerende kosten, als inentingen en ontwormen, de hoefsmid, de tandarts en kosten voor een clublidmaatschap of wedstrijddeelname. Kortom: een paard is een kostenpost om rekening mee te houden.

Droompaard

Vraag jezelf af wat voor soort paard je wil kopen. Heb je een voorkeur voor bijvoorbeeld geslacht, kleur en leeftijd? Koop je het paard voor recreatieve doeleinden of voor basis- of wedstrijdsport? Welk niveau moet het paard hebben? En hoe vaak moet ermee gereden worden? Als je je wensen hebt vastgesteld, kun je op zoek naar een paard dat voldoet aan de eisen: jouw droompaard. Dit kan via internet, handelsstallen of met behulp van een tussenpersoon.

Heb je hulp nodig bij het omschrijven van je wensen? Download dan de checklist van de Vereniging Eigen Paard via deze link

Check

Ga niet over een nacht ijs als je een paard gaat kopen. Als jij je oog op een paard hebt laten vallen, bezoek het dan meerdere keren en zorg dat je het paard in meerdere situaties meemaakt. Informeer naar het stalgedrag en kijk hoe het paard beweegt. Vraag daarnaast naar het medische verleden en laat het paard keuren door je dierenarts voor je overgaat tot de aankoop. Zo weet je zeker dat je een gezond paard koopt.

Aankoop

Als jij denkt dat dit jouw paard is, ga je over tot de aankoop. Zorg altijd dat er een koopcontract getekend wordt als je een paard gaat kopen. Hierin staan de naam van het paard, het levensnummer of chipnummer en het aankoopbedrag vermeld. Daarnaast kun je in het contract vermelden of je bijvoorbeeld een proeftijd overeengekomen bent en of je naast het paard ook rijattributen overneemt.


Als dit allemaal geregeld is, kan het paard met je mee en kan het genieten beginnen.


Reacties (0)

Reageer en discussieer mee!

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.

Populair deze maandToon meer