Een fret als huisdier, past dat bij mij?

2 jaar geleden

Als je van pret houdt, ben je bij de fret aan het goede adres! Fretten zijn namelijk speels, vrolijk, nieuwsgierig en ondeugend. Maar denk goed na voor je aan dit intelligente roofdiertje begint. Een fret in huis hebben betekent dat je voortaan iedere dag flink wat tijd kwijt bent aan opvoeding en verzorging. Dat misschien wel tien jaar lang.

Check!

Ben jij de ideale fretteneigenaar? Met deze checklist kun je vaststellen of je het gedrag van een fret kunt waarderen.

  • Jij vindt het niet erg om je hele huis ‘fretproof’ te maken. Fretten steken namelijk overal hun neus in, achter en tussen. Aan jou de taak te voorkomen dat de fret zich daarbij bezeert of ontsnapt.
  • Jij hebt geen hekel aan het lijfluchtje van de fret. Fretten stinken niet, maar ruiken wel. De één vindt dat muskusachtige wildebeestenluchtje bezwaarlijker dan de ander.
  • Jij wilt graag veel tijd in je fret steken: een fret heeft aandacht en opvoeding nodig en moet regelmatig kunnen rennen en spelen.
  • Jij hebt er geen moeite mee om iedere keer weer de rommel van je fret op te ruimen en voor de zoveelste keer alles recht te zetten in het frettenverblijf. Fretten staan er om bekend dat ze de hele boel overhoop kunnen halen en zetten alles graag op zijn kop. 
  • Jij kan overweg met het eigen willetje van de enorm eigenzinnige en altijd nieuwsgierige fret. Het uitgraven van plantenbakken, leeghalen van prullenmanden en krabben aan vloerbedekking is natuurlijk voorgeprogrammeerd gedrag dat je niet kunt afleren, hooguit kunt voorkomen.
  • Jij vindt het niet erg om iedere dag de frettenbak te verschonen, en hebt er ook geen moeite mee om af en toe een verdwaald frettenpoepje op te ruimen. Veel fretten worden nooit voor 100% zindelijk, een drolletje ergens in een hoekje van de kamer hoort erbij.
  • Jij bent bereid regelmatig je portemonnee te trekken voor de kosten die fretten met zich meebrengen. Voor de aanschaf, een ruim verblijf en de eerste benodigdheden ben je al snel een paar honderd euro kwijt. Je moet verder investeren in een hoge kwaliteit voeding en rekening houden met jaarlijks terugkerende dierenartskosten.
  • Jij wordt niet boos als je je autosleutels kwijt bent. De fret doet het woord ‘furo’ in zijn wetenschappelijke naam, dat is afgeleid van het ‘dief’, namelijk eer aan: hij steelt van alles en sleept zijn buit vervolgens bij voorkeur naar onbereikbare plekken. Houd er rekening mee dat je soms op je buik voor de kast moet liggen om je sokken terug te vinden!
  • Jij neemt het voor lief dat je in je tenen kan worden gebeten. Fretten hebben een bijzondere voorliefde voor sokken, voeten en tenen in het bijzonder. Niets is zo leuk als het baasje besluipen en dan… hap! Je zult het sokkenhappen en tenenbijten moeten accepteren als typisch frettengedrag.

Fretten en kinderen

Fretten en kinderen kunnen een prima combinatie vormen. De dagelijkse verzorging van een fret is echter dusdanig intensief, dat je die niet aan een kind kunt overlaten. Fretten kunnen hard bijten, laat ze daarom nooit alleen met jonge kinderen. De omgang met fretten dient altijd onder supervisie van een volwassene te staan.

Fretten en andere huisdieren

Een fret kan samenleven met honden en katten, maar met kleine huisdieren kan deze rover niet goed overweg. Houd je fret vooral uit de buurt van knaagdieren. De kans is namelijk groot dat hij ze door middel van een stevige nekbeet een kopje kleiner maakt.


Reacties (0)

Reageer en discussieer mee!

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.

Populair deze maandToon meer